BUSHCRAFTOWY GAR PEŁEN CHLEBA
Zapach dobrze wypieczonego ciasta chlebowego zawsze był dla mnie czymś niesamowitym.
Po kilku próbach upieczenia
większego bochenka chleba w typowym kociołku (a doświadczenia z
przygotowywaniem potraw w nim mam wiele) stwierdziłem że to co wychodzi raczej
mnie nie satysfakcjonuje a jedzenie mokrego ciasta lub drapanie spalenizny nie
jest oczekiwanym rezultatem.
Jedyne co dało się zrobić w
kociołku to wypiek wielkości dwóch, trzech kajzerek.
W ramach próby wyjścia z impasu
zakupiłem żeliwny garnek z przykrywką na trzech nóżkach o pojemności 7,2 litra.
Do naczynia była dodana rączka.
Przesyłka ciężka ale dobrze zapakowana, w domu nie postała długo.
W ramach testu poszło prawie jak
zawsze ciasto drożdżowe ale dość pracochłonne, po wyrobieniu w misce musi
odczekać 7-8 godzin do całkowitego wyrośnięcia a potem – siup do gara.
Pieczenie 40 minut okazało się optymalne, na ostatnie 15 minut poszedł żar na przykrywkę.
Rzeczywiście, muszę obiektywnie przyznać że gar z płaskim dnem i płaską przykrywką to zupełnie inna jakość. Dodatkowo załączona rączka, na którą pierwotnie patrzyłem z pobłażaniem okazała się bardzo przydatna.
Chleb przy pierwszym podejściu
wyrósł super, góra brązowa, w pełni przepieczony. To co zrobiłem źle to chyba
zawieszenie garnka jeszcze nad ogniem (dogasającym), nie poczekałem aż zostanie
sam żar. Efektem była kilkumilimetrowa warstwa lekkiej spalenizny ale reszta…
Teraz subiektywnie stwierdzam że kociołek i żeliwny garnek to dwa różne naczynia. Oczywiście pewne rzeczy można zrobić i tu i tu ale niektórych tak się nie da. Jednym z nich jest chleb, dobry chleb.
No a rano przyszedł mały gość :)
After several unsuccessful attempts to bake bread, I decided
to buy a cast iron pot with a flat bottom.
I chose the yeast dough for the first baking - probably the
tastiest of all bread doughs.
After preparation, the dough had to rise for 6 hours. After
putting it in the pot, it was baked for 40 minutes. Last 15 minutes with heat
on the lid.
The effect as in the photo - great. Slightly burnt from the
bottom, but it's my fault - at first I hung it over the fire and it should be
over the heat.
Komentarze
Prześlij komentarz